Peru’da bulunan 1.200 yıllık mumyaların vücutlarına kazınmış, ayrıntılı dövmeler keşfedildi. Yüzyıllar geçmesi bu sanat yapıtlarını soldurmuş olsa da, yeni araştırmalar bunların yapılması için gereken fevkalâde maharet ve karmaşıklığı gösteriyor. Beden sanatı, günümüz Peru kıyılarında yaşayan İspanyol öncesi bir medeniyet olan Chancay kültürüne ilişkin bireylerin mumyalanmış kalıntıları üzerinde bulundu.
Tasarımların birden fazla, çoklukla üçgen halleri içeren geometrik desenlerden oluşuyor. Lakin birtakım dövmelerde hayvanlar da dahil olmak üzere öteki formlar tasvir ediliyor. Araştırmacılar, bölgedeki öteki arkeolojik keşiflere dayanarak, antik sanatkarların kaktüs iğnesi yahut sertleştirilmiş hayvan kemiği kullanarak cilde mürekkep “vurduklarını” düşünüyor.
Chancay dövmelerinin hoşluğu ve değeri uzun vakittir hayranlık uyandırsa da, yeni görüntüleme teknikleri artık bu beden sanatı biçiminde ne kadar fevkalâde yetenekler sergilendiğini gösteriyor. Lazerle uyarılan floresan (LSF) teknolojisini kullanan Hong Kong Çin Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, korunan derinin yüksek kontrastlı floresan imajlarını oluşturabildiler ve mürekkebin inanılmaz bir hassasiyetle uygulandığını buldular. İnce çizgili dövmeler, 0,1 ila 0,2 milimetre kadar inebilen ayrıntılara sahip ve bu, günümüzün dövme prosedürlerinden bile daha hassas olabildiklerini gösteriyor.

Bu etkileyici ayrıntı düzeyi, Chancay’ın bu dövmelere büyük değer verdiğini gösteriyor. Araştırmacılar, bu toplumdan sadece az sayıda bireyin bu kadar detaylı dövmelerle süslendiğini ve bunun da bunların toplumun “özel” yahut seçkin bir alt kümesine ayrılmış olduğunu gösterdiğini düşünüyor.
İlgi cazip bir halde, Chancay’ların etraftaki öteki topluluklarla ticaret yaptığı geniş ticaret ağında taşınan dokumacılık ve çanak çömlekleri de dövmelere emsal geometrik dizaynlar içeriyor, lakin dövmelerdeki dizaynlar, bu eserlere nazaran çok daha ayrıntılı ve süslü gözüküyor.
Çalışma, Proceedings of the National Academy of Sciences mecmuasında yayımlandı.